0164 278 800 Schoonhout 215, 4872 MC Etten-Leur
  • Bariatrisch Centrum neemt na brand intrek in Bravis polikliniek Etten-Leur

    Bariatrisch Centrum neemt na brand intrek in Bravis polikliniek Etten-Leur

    Patiënten die een afspraak hebben in het Bariatrisch Centrum Zuid West Nederland in Bergen op Zoom kunnen vanaf maandag 3 juli terecht in Bravis polikliniek Etten-Leur. Het Bariatrisch Centrum en het Bravis ziekenhuis zochten samen een vervangende locatie, nadat woensdagavond 28 juni brand het gebouw in Bergen op Zoom fors beschadigde.   (lees meer)

Wanneer is er sprake van obesitas?

Mensen met obesitas lijden aan ernstig overgewicht. Door obesitas kunnen gezondheidsproblemen ontstaan met mogelijk ernstige gevolgen. Daarnaast heeft obesitas ook sociale en economische gevolgen.
Onderschat de rol, die obesitas kan spelen in uw dagelijkse leven, niet. Alledaagse activiteiten zoals werken, het huishouden doen, sporten en spelen met kinderen kunnen erg moeilijk en soms zelfs onmogelijk worden. U hebt vaak het gevoel niet meer mee te kunnen doen in de maatschappij. De strijd tegen het overgewicht neemt je leven over. Psychische problemen, een laag zelfbeeld en depressies komen dan ook relatief vaak voor. Verder heeft de ziekte ook impact op de maatschappij, bijvoorbeeld door uitval op het werk. Ook komt een aanzienlijk deel van de zorgkosten door gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door obesitas

Body Mass Index
Of u obesitas heeft wordt bepaald door de verhouding tussen  lengte en gewicht, de Body Mass Index (BMI). Hoe hoger de BMI is hoe meer risico u loopt op het krijgen van ziekten en klachten. De buikomvang en huidplooidikte geven ook belangrijke informatie, want ook de plaats van vetstapeling in het lichaam speelt een belangrijke rol.  Vooral de vetstapeling in en rondom de buik leidt tot een verhoogd risico.

In onderstaande tabel kunt u zien welke verschillende categoriën obesitas we kunnen onderscheiden. In de laatste kolom wordt het risico op gezondheidsproblemen weergegeven.
 

BMI Categorie Gezondheidsrisico
< 18.5 Ondergewicht Verhoogd
18.5 - 25 Normaal gewicht Normaal
25 - 30 Overgewicht Verhoogd
30 - 35 Obesitas Hoog
35 - 40 Ernstige Obesitas Zeer hoog
40 - 50 Morbide Obesitas Extreem hoog
> 50 Superobesitas Zeer extreem hoog

 

 

Lees meer