0164 278 800 Boerhaaveplein 7 (Pand 7), 4624 VT Bergen op Zoom
 • Belangrijke informatie aangaande Coronavirus

  Belangrijke informatie aangaande Coronavirus

  Vanwege het coronavirus heeft het Bravis ziekenhuis nieuwe richtlijnen uitgevaardigd. 
  Deze hebben belangrijke gevolgen voor de werking van het Bariatrisch Centrum
  Deze kunt u terugvinden onder de titel NIEUWS

 • Alle disciplines binnen één centrum!

  Alle disciplines binnen één centrum!

 • Multidisciplinaire zorg op maat!

  Multidisciplinaire zorg op maat!

 • Samen naar een gezond gewicht!

  Samen naar een gezond gewicht!

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u veelgestelde vragen. Klik op een vraag om de uitleg ervan te zien.

Belangrijk is om extra eiwitten te nemen. Wij controleren regelmatig uw bloed. Een tekort aan vitamine B12 kan ook een oorzaak zijn van haaruitval. Als blijkt dat u een tekort aan vitamine B12 heeft, wordt u gebeld en krijgt u een recept.

Wat u NIET moet doen is vitamine B-complex of middelen tegen haaruitval en/of broze nagels gebruiken. Hierdoor stijgt het gehalte van vitamine B6 en dat is niet goed.

Haaruitval komt vaak voor na de operatie en is een half jaar na de operatie het ergst. U kunt dit zoveel mogelijk voorkomen door van het begin af aan, goed op de inname van zuivel te letten.

BMI staat voor body mass index en geeft de verhouding tussen de lengte en het lichaamsgewicht weer. Het BMI is te berekenen door het gewicht (in kilogram) te delen door de lengte (in meters) in het kwadraat. BMI = G(kg)/L(m)².

Ja, dat mag.

Nee, het ijzer uit de Multi vitamine wordt dan niet goed opgenomen..

Ja, u mag onbeperkt rauwkost gebruiken tijdens het pre dieet, met uitzondering van wortel.

Ja zoetjes en zoetstof mogen gebruikt worden. Wel in beperkte maten, gebruik niet meer dan 1 zoetje in de thee of koffie.

Per dag is het belangrijk 500 tot 600 ml melkproducten (halfvol of mager, zonder toegevoegd suiker) binnen te krijgen, naast de hoofdmaaltijden. Plan deze bij voorkeur tussendoor in. Melkproducten gaan vóór het fruit. Zit u vol van de melkproducten tussendoor, laat dan nog even het fruit staan.

1 tot maximaal 2 stuks fruit. Het fruit mag niet de hoofdmaaltijd vervangen en alleen naast de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondmaaltijd) gebruikt worden. Eventueel in combinatie met een melkproduct.

Dranken die veel suiker bevatten zijn af te raden na een Gastric Bypass of Sleeve operatie.  Ook light vruchtensapjes bevatten deze suikers. Let daarnaast ook op met dranken die koolzuur bevatten, deze kunnen klachten geven. Een drank mag niet meer dan 8 gram koolhydraten per 100 ml drank bevatten.

Dit kunt u doen via de website van het bariatrisch centrum of via de email fysiotherapie@obesitascentrumzuidwest.nl of aan de balie bij het secretariaat.

Het ligt eraan wat voor sport u doet.. De eerste 6 weken mag u niet bukken en tillen. U mag wel wandelen en fietsen. Als u naar de sportschool gaat moet u aangeven dat u geopereerd bent. Zwemmen mag wanneer de wondjes goed dicht zijn.

Hoe beter je een operatie ingaat, hoe beter je eruit komt. Dat is het idee achter het extra bewegen voor een operatie. Je bent effectief bezig je belastbaarheid te verhogen. Dit doe je in samenwerking met de fysiotherapeut die met jou op zoek gaat naar een bewegingsvorm die voor jou haalbaar is. Daarnaast ben je bewust bezig met het inbouwen van tijd die je aan je beweging besteed. Daardoor is de drempel om na de operatie te gaan bewegen al een stuk kleiner geworden.

Ja, dat mag. Belangrijk is dat u deze altijd rond dezelfde tijd inneemt.

Na een bariatrische ingreep is het belangrijk om een multivitamine te gebruiken. Het is belangrijk dat u voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Een multivitamine draagt hieraan bij.

Na een Gastric Bypass is het belangrijk om een multivitamine te gebruiken waar WLS op vermeld staat. Deze soort multivitamine bevatten een goede verhouding tussen de vitamine en minerale die na een bariatrische ingreep aangevuld moeten worden.

 U kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor WLS Vital. Deze multivitamine is aan de balie op het centrum verkrijgbaar en via de website www.wlsvital.nl.

De pil is en blijft onbetrouwbaar na de operatie. U kunt met huisarts een alternatief bespreken.

De inname van de reguliere medicatie post operatief dient te worden overlegd met de chirurg. Regelmatig wordt een medicijn meteen na de operatie gestopt. In de voorlichtingsbijeenkomst voor de operatie geef ik altijd aan dat men de medicatie die men slikt, met verpakking mee moet nemen bij opname.

Ja, beiden moeten volgens de voorgeschreven regels gedragen c.q. gebruikt worden.

Het is de bedoeling dat u bij ‘Bravis” ziekenhuis bloed laat prikken..
Dit kan dus ook in Roosendaal en Etten-Leur, Oudenbosch, Steenbergen. Bij uitzondering kunt u ergens anders bloed laten prikken. U moet dan doorgeven dat de uitslag naar ons gestuurd moet worden.

Alleen de eerste keer, als u voor de screening komt.

> Voor de screening.

> In het eerste jaar na de operatie bij de controle 3 en 6 maanden na de operatie.

> De jaarcontrole.

> Daarna minstens één keer per jaar, afhankelijk of er eerder tekorten waren.

> Tijdens het telefonisch spreekuur op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 12.00-12.30 uur.

> Opvragen via e-mail info.bariatrischcentrum.nl.  Het is belangrijk dat u uw achternaam en geboortedatum vermeldt.

> Inloggen op MijnBravis 

 

Als de uitslag goed is, hoort u niets.

Wanneer de uitslag afwijkend is, wordt u hierover gebeld of krijgt u schriftelijk bericht met adviezen/instructie of een recept

Een week nadat u geopereerd kunt u de pleisters van de wondjes halen. Mochten zij er eerder afvallen, is dat niet erg. Als de wondjes mooi dicht zijn, hoeft u geen nieuwe pleisters te plakken.

De patiënten die een operatie voor een maagband ondergaan krijgen direct na de operatie een kaartje mee. De patiënten die een gastric bypass of sleeve operatie ondergaan krijgen bij de eerste controle bij de verpleegkundige een kaartje mee.

Na een Gastric Bypass, Sleeve of Mini-bypass kunt u dumpingklachten krijgen. Dumping wordt beschreven als een complex aan symptomen, passend bij een snelle bloedsuikerspiegel wisseling: hartkloppingen, zweten, moeheid, trillen, krampende buikpijn, diarree.

Dit komt niet bij iedereen voor. Er zijn ook mensen die na een operatie nooit een dumping ervaren.  Een dumping is niet altijd te voorkomen, maar de volgende richtlijnen kunnen u wellicht wel helpen:

 • Eet niet te snel, kauw goed.
 • Drink niet te snel na de maaltijd, wacht 30 tot 60 minuten met drinken na de maaltijd.
 • Vermijd het gebruik van vet- en suikerrijke producten.

Het hangt ervan af wat voor werk u doet. Het belangrijk dat u de eerste 6 weken niet bukt en/of tilt. Als u zich goed genoeg voelt om weer te gaan werken dan mag dat (kijk of het lukt langzaam te starten met b.v. halve dagen). Overleg dit met uw leidinggevende.

Het is verstandig bij de autoverzekering na te vragen wat de regels zijn. Vaak wordt gesteld dat wanneer wij het goed vinden, het voor de verzekering in orde is.. Ik adviseer te gaan autorijden als men zich hier goed voor denkt te voelen.. Het is verstandig om de eerste keer een klein stukje te proberen en iemand mee te nemen.