0164 278 800 Schoonhout 215, 4872 MC Etten-Leur
 • Bariatrisch Centrum neemt na brand intrek in Bravis polikliniek Etten-Leur

  Bariatrisch Centrum neemt na brand intrek in Bravis polikliniek Etten-Leur

  Patiënten die een afspraak hebben in het Bariatrisch Centrum Zuid West Nederland in Bergen op Zoom kunnen vanaf maandag 3 juli terecht in Bravis polikliniek Etten-Leur. Het Bariatrisch Centrum en het Bravis ziekenhuis zochten samen een vervangende locatie, nadat woensdagavond 28 juni brand het gebouw in Bergen op Zoom fors beschadigde.   (lees meer)

Het behandeltraject

Het belangrijkst voor iemand met obesitas is regelmatig en gezond eten en genoeg bewegen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een patroon dat u al jaren heeft is niet gemakkelijk te veranderen. Het vergt moed en doorzettingsvermogen om een nieuw leefpatroon aan te leren en dat heeft tijd nodig.

Een operatie bij het Bariatrisch centrum Zuid West Nederland is altijd in combinatie met een langdurig en intensief voor- en natraject. Hierin werken patiënten voor en na de operatie aan de verandering van leefstijl en het aanleren van gezond eetgedrag
Wanneer u voldoet aan de criteria voor een operatie start het behandelplan.

Oriënterende voorlichtingsbijeenkomst
Dit is een groepsbijeenkomst waarin het gehele traject uitgebreid uitgelegd en besproken wordt. U wordt hiervoor aangemeld zodra wij de verwijzing hebben van uw huisarts of specialist én u aan de criteria voldoet. U kunt deze bijeenkomst bijwonen met 1 introducé (geen kinderen!!). Hier zijn géén kosten aan verbonden, ook niet van uw eigen risico.

Bravis Zorgapp
Deze app biedt je alle informatie over het voortraject, de operatie en het natraject.
U kunt deze app gratis downloaden en is te vinden in de App Store. De werking van deze app wordt uitgelegd tijdens de oriënterende voorlichting.

Het Leven voor zich
Het leven voor zich is een E-coachingsprogramma. Voorafgaand aan de screening vult u middels dit programma een viertal vragenlijsten in. Tijdens de orienterende voorlichting wordt dit besproken. Om in te loggen in het programma meldt u zich aan met uw emailadres. Het wachtwoord vindt u in het informatiemapje wat u gekregen heeft bij de orienterende voorlichting.

Screening
Na de oriënterende voorlichtingsbijeenkomst wordt u ingepland voor de screeningsochtend. Hierbij krijgt u een individueel gesprek met de internist/verpleegkundige-dietiste-psycholoog en fysiotherapeut. Aansluitend vindt een multidisciplinair overleg (MDO) plaats onder leiding van een van onze bariatrisch chirurgen. Daarna heeft u een afsluitend gesprek met de bariatrisch chirurg en wordt samen met u bepaald welk traject het beste bij u past.

 1. U komt in aanmerking voor een operatie maar voordat we u opereren adviseren wij u een voortraject te volgen. (in- of extern)
  In de meeste gevallen volgt na de screening een intern voortraject bij de diëtist en/of psycholoog. Maximaal zijn dat 4 individuele afspraken per discipline. Na het voortraject heeft u weer een afspraak met de bariatrisch chirurg. Hij zal het behandelplan verder met u bespreken.
   
 2. U voldoet aan alle eisen en de operatiedatum kan direct worden besproken. 
  U wordt direct goedgekeurd voor een operatietraject waarbij de planner, in overeenstemming met u, de operatiedatum zal inplannen.
   
 3. U komt niet in aanmerking voor een operatie. 
  U voldoet niet aan de vastgestelde criteria en komt niet in aanmerking voor een operatieve behandeling. U wordt terugverwezen naar uw huisarts. Samen met u huisarts kunt u mogelijkheden bespreken om een lifestyle programma binnen uw woonplaats te volgen.

Wij willen geen snelle oplossing bieden om mensen te helpen met hun strijd tegen overgewicht. We hanteren daarom strenge Europese criteria. Ook de zorgverzekeraars volgen deze en vergoeden dus alleen operaties in klinieken die hieraan voldoen. Onze screening bestaat niet alleen uit een vragenlijst en een kort gesprekje maar uit een beoordeling van de patiënt door verschillende professionals. Onze professionele begeleiding moet ervoor zorgen dat onze patiënten weten waar ze aan toe zijn en dat ze klaar zijn voor een levensveranderende leefstijl.

Direct na de operatie
U verblijft in principe 2 nachten in het ziekenhuis. Indien u zich op de 2e dag na de operatie goed voelt en u kunt voldoende drinken, dan kunt u naar huis. Bij complicaties kan het ziekenhuisverblijf langer duren. 

Verplichte LEVENSLANGE BEGELEIDING na de operatie

Na de operatie wordt u in de eerste twee jaar frequent terug gezien door de verschillende disciplines. Dit gaat volgens onderstaand schema:

Moment na de operatie Discipline Type Contact
2 weken                 Dietist Groep
3 weken Physician assistant of verpleegkundige en eventueel internist Individueel
4 maanden Chirurg/Physician assistant en eventueel internist Individueel
8 maanden Chirurg/Physician assistant of Verpleegkundige Individueel
12 maanden Chirurg/Physician assistant Individueel
18 maanden Chirurg/Physician assistant Individueel
24 maanden  Chirurg/Physivian assistant Individueel
Op verzoek                   alle andere disciplines  

Het kan voorkomen dat deze afspraken, indien nodig, worden gecombineerd met extra afspraken bij de internist, diëtist of psycholoog.

Na 2 jaar wordt u in ieder geval jaarlijks terug gezien door de chirurg om eventuele problemen op te sporen. Op verzoek van u of de chirurg zal daar waar nodig een individuele afspraak gemaakt worden bij de diëtiste, psycholoog, internist en/of fysiotherapeut.

Begeleide sportmomenten
Het is belangrijk dat op alle mogelijke manieren wordt gestreefd naar een gezonder en fitter lichaam. Bewegen is daarbij erg belangrijk. Wij bieden iedereen die bij ons geopereerd wordt dan de mogelijkheid om onder begeleiding van onze fysiotherapeuten te gaan beginnen met bewegen. Zes weken na de operatie wordt gestart met de beweeglessen. Deze lessen zijn voor de duur van 8-10 weken à 2 uur per week. U kunt zich hier aanmelden voor deze lessen.

Nazorg groepsgesprekken diëtisten en psychologen
Maandelijks verzorgen zowel de diëtisten als de psychologen groepsgesprekken waarbij zij met u vaste onderwerpen behandelen. De onderwerpen treft u aan in de agenda op de website zo ook het inschrijven voor een groepsbijeenkomst van de diëtist en/of psycholoog.

U kunt zich voor de thema’s, zoals vermeld in de agenda, aanmelden door een mail te sturen naar poli.bariatrie@bravis.nl 

Aanspreekpunt acute complicaties na operatie

Lees meer