Voorbereiding voor de operatie

Voorbereiding voor de operatie

Wanneer de operatiedatum is gepland, wordt u ingedeeld bij de bijeenkomst Voorbereiding voor OK (VOK). In deze bijeenkomst wordt uitleg gegeven over de laatste fase voor de operatie. 

Voorlichting operatie

Via onderstaande link vindt u de powerpoint presentatie betreffende de voorlichting voor de operatie terug

Presentatie: Voorlichting operatie

Brochure: Predieet en voedingsadvies na de operatie

Brochure: Voorbereidende voorlichting voor OK

Indien u na het beluisteren van de presentatie nog vragen heeft, dan kan u uw vragen mailen naar: dietist.bariatrie.boz@bravis.nl. Het verzoek om altijd uw naam en geboortedatum in uw e-mail te vermelden.

Voorbereidend dieet (Pre-dieet)

U krijgt van de diëtist een voorbereidend dieet: het zogenaamde Pre-dieet:
In een korte periode van 10 (maximaal 14) dagen voor de operatie wordt u ondersteund bij een afslanktraject, zodat de lever gaat slinken en het vet in de buik minder wordt. Hierdoor wordt technisch de kans van slagen van de operatie vergroot en de kans op complicaties afneemt. In deze periode worden tijdelijk de eetgewoonten aangepast.

Bij dit voedingsadvies is het van belang om de hoeveelheid koolhydraten in de voeding in grote mate te verlagen. Koolhydraten is een verzamelnaam voor alle soorten zetmeel en suikers. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten, suikerrijke dranken, fruit en snoep. Dat betekent dat er een zeer beperkte consumptie van alle producten die suiker of zetmeel bevatten, wordt voorgeschreven.

Doordat het lichaam weinig koolhydraten krijgt aangeboden, worden de reserves koolhydraten, die in glycogeenvoorraden liggen opgeslagen in het lichaam, verbruikt. Hierdoor wordt de glycogeenvoorraad in de lever kleiner, waardoor deze slinkt. Het lichaam gaat in dit proces sneller over op de verbranding van vetten, waardoor de vetreserves worden aangesproken.

Naast het minderen van koolhydraten in de voeding, is het van belang te letten op de vetten in de voeding. Vermijd daarom zo veel mogelijk vet en vetrijke voedingsmiddelen in uw voeding. Wel is het van belang een halvarine, olie of bak- en braadvet te gebruiken bij het bereiden van de maaltijd. Dit is van belang omdat deze producten in vet oplosbare vitamines bevatten die onmisbaar zijn voor het lichaam.

Belangrijke aandachtspunten tijdens het predieet:

  • Gebruik GEEN suiker of suikerhoudende producten
  • Gebruik GEEN (light)vruchtensap
  • Gebruik GEEN fruit tijdens het dieet
  • Gebruik GEEN koolhydraatrijke producten, zoals brood, aardappelen, pasta’s, rijst, bami, peulvruchten
  • Gebruik WEL een multivitaminesupplement